Zákányi Zsolt Református Vegyeskar története

Zákányi Zsolt Református Vegyeskar – Történetünk:

Énekkarunk 2000-ben alakult a református gyülekezetben azzal a céllal, hogy a klasszikus kórusmuzsikát kedvelő és énekelni kívánó budakeszi embereknek lehetőséget adjon a közös éneklésre és az énekkel való szolgálatra. A körülbelül 25 tagú vegyeskarunk vallási és világnézeti szempontból nyitott.

Kórusunk vezetője 2007 januárjáig néhai Zákányi Zsolt, Liszt-díjas karnagy, helyettese Ambrózyné Zákányi Emőke, a Nemzeti Énekkar tagja. Tagjaink közös elhatározása alapján tovább folytatjuk a szolgálatot a karnagy úr elhunytát követően is, Kádár Ágota karnagy vezetésével.

Fennállásunk óta kórusunk rendszeresen énekel egyházi ünnepeken, jótékonysági célú koncerteken Budakeszin és más települések református és a katolikus gyülekezeteiben, protestáns és ökumenikus rendezvényeken (Fokoláré Mozgalom, Budapesti Városmisszió, Református Kulturális Örökség bemutatása a Kálvin év alkalmából, Biblia-év, IX. Református Zenei Fesztivál), valamint református szeretetotthonokban. A budakeszi református templomban hagyományosnak tekinthető a szolgálatunk a reformációról megemlékező irodami-zenei áhítaton és advent idején, és gyülekezetünk úrvacsorás istentiszteletein kéthavonta szolgálunk egyházi kórusmuzsikával.

Ezek mellett városi rendezvényeken is fellépünk (Romkert, Európa-ünnep, Erkel-napok, szüreti bál, az 1956. évi forradalom 50. éves évfordulója, Kodály- és Liszt- emlékév, Mindszenty József emlékműsor, Mezei Mária megemlékezés, a Himnusz és a Szent Korona találkozása, A Zene Világnapja, Czövek Erna Zeneiskola jubileuma). Koncerteztünk továbbá az ország számos településén (Budapest, Kaposvár, Szeged, Tiszaújváros, Pilisvörösvár, Csór, Csákvár, Szár, Nógrád, Vigántpetend, Páty, Budaörs, Diósd, Nagykovácsi), a határon kívül élő magyarok körében (Kárpátalja, Erdély), valamint külföldön (Olaszország, Franciaország). Rendszeresen énekelünk református kórusoknak szervezett egyházkerületi – és országos találkozókon. Budakeszin láttuk vendégül és adtunk közös koncertet számos magyar (a tiszaújvárosi és a szegedi Honvéd téri református gyülekezet kórusa, a kaposvári Vikár Béla Kórus), határon túli magyar (mérai és marosvásárhelyi református gyülekezet kórusa) és külföldi (olasz, francia, spanyol, svájci, egyesült államokbeli) énekkarral.

Nyaranként immár hagyományosan 3-4 napos kórustábort szervezünk, ahol a repertoárunkat bővítjük, illetve egy-egy nagyobb szabású szereplésre készülünk fel.

Repertoárunkat jelentős részben magyar és nemzetközi egyházzenei, illetve Istent dicsérő kórusművek alkotják a zenetörténet minden korszakából, de a megfelelő alkalmakon szívesen éneklünk világi műveket is. A kórusunk által megszólaltatott darabok hangsúlyos részét képezik a protestáns illetve a magyar zenei-kulturális hagyományokon alapuló zeneművek.

A kórus működését rendszeresen támogatja a Budakeszi Református Egyházközség, a Határon Túli Magyarok Emléktemplom Alapítvány, a Budakeszi Önkormányzat és a budakeszi Czövek Erna Zeneiskola.

2015.júniusától KÓTA “arany dícsérettel” fokozatú szakmai minősítéssel rendelkezünk.
Jelentkezés, érdeklődés: zakanyi.korus@gmail.com